1.5.2022

H-piirin vuosijuhla ja -kokous 2022 Kiteellä

Auttamistyö onnistuu, kun se koetaan omaksi ja yhteiseksi

Katso kuvat H-piirin vuosijuhlasta 2022 Kiteesalissa

Uutiskuvassa nuori äiti ylittämässä rajaa kahden lapsensa kanssa. Toisella lapsella on pehmolelu kainalossaan ja toinen on hyvästelemässä rintamalle lähtevää isäänsä. Panee miettimään.

Näillä sanoilla savonlinnalainen Suomen Lions-liiton puheenjohtajana aiemmin toiminut Harri Forss aloitti juhlapuheensa Kiteellä viime lauantaina pidetyssä leijonien 107 H -piirin vuosijuhlassa.

Mitä me leijonat voisimme tehdä Ukrainan auttamiseksi? Mitä me voisimme tehdä niiden äitien ja lasten hyväksi, jotka ovat joutuneet lähtemään sodan ja siihen liittyvien hirmutekojen jaloista ja jättämään rakkaat kotinsa?

Nyt pitää miettiä, mikä on tärkeää auttamisessa ja miten apu saadaan parhaalla mahdollisella tavalla perille, Forss jatkoi.

Lions-liiton aikaisempi puheenjohtaja Harri Forss piirikuvernööri Raimo Timoskaisen kiiteltävänä

Näitä kysymyksiä pohtiessaan hän palautti mieliin Suomessa vuonna 1980 toteutetun Sirpale peruskalliota -kampanjan.

Kampanjan alullepanijana toimi piirikuvernööri Matti T. Ilkka. Yhdessä Outokummun klubien kanssa hän ideoi keräyksen tunnukseksi peruskalliosta louhitun, sotainvalidien tunnuksella varustetun kalliosirpaleen, jota myytiin sadan markan kappalehintaan suomalaisten sotainvalidien tukemiseksi.

Itä-Suomesta liikkeelle lähtenyt kampanja sai ympäri Suomea hyvän vastaanoton. Sirpaleita myytiin niin, että kampanjan tuotto nousi 1,35 milj. markkaan.

Se osoitti, että auttamistyö onnistuu ja sillä on mahdollista saada paljon hyvää aikaan, kun asia koetaan omaksi ja yhteiseksi.

Sirpale peruskalliota -kampanjaa olivat toteuttamassa maamme kaikki lionsklubit. Ukrainassa puitteet vastaavanlaisten kampanjoiden toteuttamiselle ovat erilaiset, sillä siellä klubeja on vain 20. Tilanne voisi olla parempi, jos niitä olisi Suomen tapaan jokaisessa pitäjässä.

Nyt on aika auttaa ukrainalaisia sekä täällä Suomessa että siellä heidän kotimaassaan. Yksi käyttökelpoinen, hyväksi havaittu teko auttamisessa voisi olla avustaminen uusien klubien perustamisessa, jolloin ukrainalaisten kovasti tarvitsema apu saadaan vietyä oman organisaation kautta varmasti perille.

Ja voisiko puolisotoiminnassa keskeisenä painopistealueena nyt olla ukrainalaisten äitien ja lasten auttaminen, Forss pohdiskeli.

Puheensa lopuksi hän siteerasi presidentti Sauli Niinistöä, joka tiivisti satavuotiaan Suomen sanoman uudenvuoden puheessaan vuonna 2017 näin: ”Sinä voit hyvin, kun kukaan ei voi pahoin. Siis auta, minkä voit.” 

Kiteen kaupungin tervehdyksen toi kaupunginjohtaja Pekka Hirvonen

Kiteen kaupunginjohtaja Pekka Hirvosen tervehdys

Kiteen kaupungin tervehdyksen juhlaan tuonut kaupunginjohtaja Pekka Hirvonen keskittyi puheessaan pohtimaan sosiaalisen pääoman käsitettä.

– Lyhyesti ilmaistuna sosiaalinen pääoma tarkoittaa sosiaalisia verkostoja ja niissä syntyvää luottamusta ja vastavuoroisuutta.

– OECD:n mukaan sosiaalisen pääoman muodostavat osallistuminen ryhmien toimintaan, vapaaehtoistyö, verkostot, niistä saatu tuki, luottamus ja osallistuminen kansalaistoimintaan.

– Verkostoja luovat myös toisten auttaminen sekä kanssakäynti ystävien ja tuttujen kanssa.

Tutustuttuaan leijonien toimintaan hän oli valmis sanomaan, että se pitää sisällään tätä kaikkea.

Puheessaan Hirvonen tarkasteli sosiaalista pääomaa ja sen merkitystä sekä yhteisön että yksilön näkökulmasta.

Pohdintansa lopputuloksena hän päätyi esittämään, että

– yksilöistä koostuva yhteisöönsä luottava yhteisö on mitä suurimmassa määrin vahva yhteisö, joka pystyy kohtaamaan myös eteen tulevat haasteet aivan toisella tavoin kuin hajanainen ryhmä ihmisiä, ilman keskinäistä avunantoa ja luottamuksen tunnetta.

– Parhaimmillaan vahvalla yhteisöllä on voimia ja energiaa avustaa myös yhteisön ulkopuolisia apua tarvitsevia tahoja.

– Vanha sanonta, että joukossa tyhmyys tiivistyy, voidaan hyvällä syyllä ja aivan perustellusti kääntää myös vastakkaiseksi, eli hyvässä joukossa avunannon, luottamuksen ja viisauden kasvulle on erinomaiset edellytykset.

– Minulle on jäänyt kuva, että leijonat muodostavat juuri tällaisen joukon, hän kiteytti.

Piirikuvernööri Raimo Timoskainen oli sisällyttänyt juhlan ohjelmaan Imatralla lionsuransa aloittaneen ja Kiteelle muuton jälkeen LC Kitee/Ilmariseen kuuluvan lion Petri Uosukaisen muistamisen. Hän sai ansiokkaasta lionstoiminnastaan kiitoksena Suomen Lions-liiton yhden ruusukkeen ansiomerkin.

Petri Uosukainen sai Suomen Lions-liiton yhden ruusukkeen ansiomerkin kiitoksena ansiokkaasta lionstoiminnastaan. Huomionosoitusta olivat Petrille ja hänen puolisolleen Tiinalle luovuttamasta LC Kitee/Ilmarisen tulevan kauden presidentti Jarmo Hakulinen ja nykyinen presidentti Seppo Hakulinen puolisoidensa Hannelen ja Tiinan kanssa.

Uosukainen on viime ajat taistellut ALSia vastaan. Hän ei ole peitellyt sairauttaan, vaan on tullut esimerkillisellä tavalla julkisuuteen kertoen siitä avoimesti usean lehden, mm. Leijona Vilkun palstoilla. 

Vuosijuhlan yllätysohjelmassa Essi Leppäkoski laului Markus Pulkkisen säestämänä ALS:iin menehtyneen Pave Maijasen laulun Elämän nälkä, joka sai kaikki salissa olijat herkistymään.

Petri Uosukainen on myös ideoinut ALStuttu-merkkituotteiden nettikaupan, jonka avulla kerätään varoja ALS-sairauden tutkimiseen.

Teksti (hieman täydennettynä) ja valokuvat: Jouko Väistö