25.2.2023

Aggregaattikampanja loppusuoralla ”Talvi tulee Ukrainaan”


Kampanja ”Talvi tulee Ukrainaan”
, jonka tarkoitus oli toimittaa valoa ja lämpöä tuottavia generaattoreita Ukrainan kouluille, päiväkodeille ja orpokodeille, onnistui yli odotusten. Kolmentoista Lions-maan yhteistyöllä saatiin Ukrainaan yli 1800 generaattoria, ja rahaa liikkui 1.4 miljoonan euron verran. Suomesta kampanjaan osallistui 389 klubia, muutama lionin yritys, yksityisiä lioneita sekä pari muuta järjestöä, yhteensä neljännesmiljoonalla eurolla.

Suomen ohella aggregaatteja lähettivät Ruotsin, Norjan, Hollannin ja Eestin klubit. Suureen yhteishankintaan varoja lahjoittivat lisäksi Saksa, Ranska, Islanti, Sveitsi ja Tanska.  Belgian lionit järjestivät kahden valtaisan, 500 kilowatin laitteen kuljetuksen Harkovan sairaalaan. Myös Suomesta saatiin vastaavan kokoinen varavoimala.  

Puolan DG Hanna Sobtrade auttoi logistiikassa. Kampanjan johtamisesta ja laajentamisesta lähes Euroopan laajuiseksi vastasi PDG Björn Hägerstrand ja LCIF aluejohtaja Jyri Kurki verkostoineen antoi sille korvaamatonta asiantuntija-apua.

Allekirjoittanut on hoitanut rahaliikennettä ja jossain määrin kuljetuksia. Ranskan Eugenio di Maria kokoaa tiedot kansainväliseen lehdistötiedotteeseen ja Saksan PID Daniel Isenrich lupautui tarkastamaan kampanjan tilit. 

Ehkä suurimman jalkatyön tekivät kuitenkin Ukrainan 26 lionsklubin jäsenet PDG Valentin Kravchenkon johdolla. He veivät lahjoitetut generaattorit henkilökohtaisesti perille. He kiinnittivät koneisiin nimilaput ja dokumentoivat niiden perillemenon sekä lähettivät kuvat ja rehtorien kiitoskirjeet kunkin maan koordinaattorille. Ensimmäisten 121 koneen dokumentit olen jo toimittanut lahjoittajille.

Tätä kirjoitettaessa on suurimmasta 1 395 koneen erästä ensimmäinen rekkalasti jo matkalla Istanbulin tehtaalta Kiovaan. Yhteensä 486 laitetta on jo perillä, joten kokonaismäärä nousee yli 1 880.

On ollut mahtava kokemus saada tällä tavalla palvella hätää kärsivän maan lapsia, ja samalla saada monia uusia ystäviä. Mahtavaa on myös ollut nähdä satojen lionsklubien yhteistyö, into ja voima ympäri Euroopan, kun on yhteinen ja merkittävä päämäärä. Suuri kiitos teille kaikille!

Tämä kampanja toteutti erinomaisesti kansainvälisen presidenttimme Brian Sheehanin teemaa:
Together we can – Yhdessä me pystymme!


PCC Heikki Hemmilä